Spaces & Places

Drift Off in a Prefab Cabin at This Floating Hotel in France

This post was originally published on this site

Ten prefabricated cabins make up this floating hotel that offers privacy and relaxation in a fishing reserve in Avignon, France.

Designed by the Paris-based Atelier LAVITCabanes des Grands Cépages is an eco-hotel made up of a series of prefabricated, rectangular and round cabins that float on a lake in southeastern France. Situated on a fishing reserve near the city of Avignon, the hotel is made of up 10 suites.

The floating suites are scattered throughout the site.

The floating suites are scattered throughout the site. 

Marco Lavit Nicora

Floating on the water like rafts, each cabin is clad with vertical wooden screens to ensure the guests’ sense of privacy and protect them from the sun and wind—mimicking the surrounding water reeds and camouflaging the structures into the existing landscape.

A wooden gangplank leads from shore to suite.

A wooden gangplank leads from shore to suite. 

Marco Lavit Nicora

In order to simplify the construction process in this remote site, the project was largely prefabricated in a workshop in the Pyrenees. The components were numbered, dismantled, and rebuilt on-site over the course of three months. Prefabrication reduced the production and labor costs, while impacting the local landscape as little as possible. 

The architecture almost evokes primitive constructions in the midst of the lake's reeds.

The architecture evokes a rustic construction in the midst of the lake’s reeds.

Marco Lavit Nicora

A view of the surrounding wraparound deck and wooden privacy screens.

A view of the surrounding wraparound deck and wooden privacy screens

Marco Lavit Nicora

The wood screens translate the elegant vertical movement of the reeds into a repetitive geometric pattern.

The privacy screens translate the elegant vertical movement of the reeds into a repetitive geometric pattern. 

Marco Lavit Nicora

During the day, the experience inside the suite is a play of light and shadow with the sun filtering through the screening, projecting motifs always moving on the floor.

During the day, the experience inside the suite is a play of light and shadow with the sun filtering through the screening.

Marco Lavit Nicora

An exterior view.

The suites offer private outdoor space for lounging.

Marco Lavit Nicora

A view from

A view from the jacuzzi of the “spa” suites

Marco Lavit Nicora

The minimalist interiors of the suites.

The minimalist interiors of the suites

Marco Lavit Nicora

Night views.

Night views

Marco Lavit Nicora

After sunset the effect is reversed, and a radiating internal glow emerges from between the wooden slats.

After sunset the effect is reversed, and a radiating internal glow emerges from between the wooden slats. 

Marco Lavit Nicora

An overview of the site.

An overview of the site

Atelier LAVIT

Plans for one of the suites.

Plans for one of the suites

Atelier LAVIT


Project Credits:

Architect of Record: Atelier LAVIT, Marco Lavit

Interior Design: Atelier LAVIT 

Structures: Nid Perche 

General Contractor: Nid Perche

Leave a Reply