Spaces & Places

A Family Lives Harmoniously Together in This Captivating Multi-Generational Home

This post was originally published on this site

In Sangolquí, Ecuador, architects create a striking Z-shaped home to accommodate two generations.

When Raul Ortega wanted to build a home that would accommodate his wife and children, as well as his elderly parents, he turned to Quito–based architecture firm Estudio A0 for help. After much strategic planning, the team revealed their solution: two houses in one, serving as independent and interdependent structures. This way, the family members could live harmoniously together, while still maintaining a sense of autonomy.

A wooden screen provides privacy, and offers protection from the strong midday sun.

A wooden screen provides privacy, and offers protection from the strong midday sun.

Courtesy of Sebastián Crespo

To enable the two families to live independently, and interdependently, Estudio A0 co-founder Ana María Durán Calisto came up with a 5,457-square-foot home that consists of two volumes, set in a Z formation.

To enable the two families to live independently and interdependently, Estudio A0 co-founder Ana María Durán Calisto has created a layout that consists of two volumes.

Courtesy of Sebastián Crespo

The house is composed of two volumes.

The 5,457-square-foot house is composed of two pavilions, which are set in a “Z” formation. 

Courtesy of Sebastián Crespo

One volume serves as a home for Ortega, his wife and children, and the other, as the home for his elderly parents.

One volume serves as a home for Ortega, his wife, and children, while the other unit is the residence for his elderly parents. 

Courtesy of Sebastián Crespo

A stepped library and lounge area.

A look at the stepped library, which also serves as a lounge area for all to enjoy.

Courtesy of Sebastián Crespo

The first C faces a mountain range on the horizon, and receives the afternoon soon.

The design of the house has resulted in an assembly of two units that are equal in size, yet different in scale. The Z-shaped layout creates two C-shaped exterior areas that the families can gather in together, or use separately.

Courtesy of Sebastián Crespo

The second C folds towards the interior, and takes in the morning sun.

Here is a look at one “C” space which folds toward the interior, taking in the morning sun. 

Courtesy of Sebastián Crespo

The kitchen and a bathroom on the ground level.

The social spaces of the house—such as the kitchen, dining area, and main living room—are located on the ground level. The upper level consists of the private zones, including the bedrooms. The difference between the ground and upper level has been mediated by two sloping walls, which allowed Calisto to incorporate a staggered library for Ortega, as well as a cascading interior garden for his mother.

Courtesy of Sebastián Crespo

The living room.

Here is a closer look at the living room.

Courtesy of Sebastián Crespo

Ground level floor plan.

Ground level floor plan.

Courtesy of Estudio A0

Upper level floor plan.

Upper level floor plan.

Courtesy of Estudio A0

Cross sectional drawings.

Cross sectional drawings.

Courtesy of Estudio A0

Project Credits: 

 Architecture: Estudio A0 

Builder: Carlos Morales

Structural and civil engineering: Aldo Echeverría

Hydro-sanitary engineering: Fernando Salazar C.

Lighting components: Manilec

Lighting (mounting): Gerardo Asencio

Kitchen cabinetry: Hogar 2000

Furniture: Muevlicenter

Leave a Reply